انواع دیگ بخار

انواع دیگ بخار

انواع دیگ بخار و مشخصات آن:

با پیشرفت علم و فناوری در عرصه امروز صنعت ایران روز به روز رو به پیشرفت و فناوری است. اما امروزه، دیگ های بخار و یا به قول قدیمی ها کوره های بخار برای صنعت ما بسیار مهم شده است. زیرا باید گرما باشد تا بتوانیم غذا درست کنیم یا اطراف خودمان را گرم کنیم و بسیاری خدمات دیگر …. همه ما این گرما را مدیون دیگ های بخار هستیم. دیگ های بخار بسیار متنوع هستند و براساس کارایی شان بویلرها طبقه بندیهای متفاوتی دارند. در این مقاله درباره انواع دیگ بخار و مشخصات آنها صحبت میکنیم.

دیگ بخار چیست :

دیگ بخار یک ظرف در بسته آهنی با مخزن است که به طور کلی آب در آن گرم می شود و با استفاده از مخزنی که دارد، حرارت بین آب و آتش را هماهنگ می کند که به نوعی می توانیم بگوییم بین آن ها تبادل ایجاد می کند تا آب را به نقطه جوش برساند. زیرا آب و بخار حامل گرما هستند. به طور معمول نقطه جوش آب در فشار جوی، 100 درجه سانتیگراد است که با فشار دادن سیستم جوش و تنظیم کردن درجه فشار می توانیم نقطه جوش را افزایش دهیم. انواع دیگهای بخار (بویلر) عبارتند از fire tube و water tube

بویلر صنعتی چگونه کار می کند ؟

دیگ های بخار صنعتی می توانند فشار بسیار بالایی را تحمل کنند . زیرا سیستم های دیگ بخار صنعتی اغلب با جوشکاری صفحات فولادی ضخیم ساخته می شوند و قابلیت قرارگیری در فشار بسیار بالا را دارند. در اصل عملکرد دیگ بخار تولید آب گرم با بخار است.

 دیگ های بخار فایر تیوب :

دیگ ‌های بخار فایر تیوب یا (آتش در لوله) شامل لوله ‌ی فولادی بلندی هستند که گازهای داغ تولید شده در کوره آنها از درون این لوله‌ ها عبور کرده و آبی که باید به بخار تبدیل شود اطراف آنها جریان داشته و سیرکوله می‌شود. معمولاً برای ظرفیت های ۱۰۰ کیلوگرم بخار در ساعت تا ۳۰ تن بخار در ساعت از بویلرهای فایر تیوب استفاده می‌شود و برای ظرفیتها و فشارهای بالاتر (۲۵ بار به بالا) از بویلرهای واتر تیوب استفاده می‌شود.

دیگ بخار فایر تیوب

1-  بویلر کوکران:

دیگ بخار کوکران یکی از مهمترین دیگ های بخار لوله است که دارای لوله های آتش نشانی داخلی با گاز طبیعی است.

مشخصات:

قطر پوسته: 2.8 متر

طول: 5.8 متر

فشار کاری:7 bar

ظرفیت تولید بخار: 3500 کیلوگرم

سطح گرمایش:120 متر

بازده یا بهروری : 65% برای بهترین سوخت ه است .

2-  بویلر لنکاوی:

دیگ بخار لنکاوی اولین بار در حدود سال 1840 مورد استفاده قرار گرفت که به دلیل طراحی ساده و ضریب اطمینان بالا از لحاظ تعمیر و تجدید لوله های آب، هنوز در صنعت از آن استفاده میشود.

مشخصات:

قطر: 3.5 متر

طول:9 متر

فشار کاری: 15 بار

ظرفیت تبخیر: 8500 کیلوگرم در

3- دیگ کورنیش:

دیگ کورنیش تقریبا شبیه دیگ لنکاوی است تنها از دو جنبه با هم متفاوت هستند. 1) اینکه فقط یک لوله داخلی دارد و 2) اینکه اندازه آن کوچکتر است و دارای 2 دودکش داخلی با نمای آجری است. از این دیگ بخار برای تولید گازهای گرم استفاده میکنند.

4-بویلرلوکوموتیو :

این یکی دیگر از انواع دیگ بخار است که به طور مستقیم با لوله های آتش متصل است و دارای جعبه آتش نشانی داخلی است.  ظرفیت بخاردهی فوق العاده بالایی دارد .

دیگ بخار واتر تیوب :

نوعی از بویلر است که آب درون لوله ها در جریان است و با آتش که از بیرون به لوله ها برخورد می کند گرم می‌شود. این نوع از بویلر‌های واتر تیوب برای فشار کارهای بسیار بالا مورد استفاده قرار می گیرد، آتش تولید شده توسط مشعل در کوره یک جریان گاز داغ (دود) را تولید کرده که تمامی لوله ها را احاطه می کند.

دیگ بخار واتر تیوب

1- دیگ بخار کوره انتگرال :

اخیرا یک دیگ بخار تولید شده است که در صنعت نفت کاربرد بسیاری دارد، ظرفیت بخار این دیگ 63.0 بار و 485 درجه سانتیگراد حدود 90000 کیلوگرم بخار در ساعت است . اما جالب است که این برند دیگ بخار با این همه توانایی، بسیار کم حجم و پرکاربرد است. که بیشتر در صنعت نفت و نیروگاه ها استفاده می شود .

2- دیگ بخار زباله :

این دیگ بخار اغلب در بسیاری از نیروگاه ها مانند موتورهای احراق داخلی ، کوره های فولادی و …… استفاده می شود و همچنین از این دیگ بخار برای بعضی از گلخانه ها که گیاهان آن به بخار نیاز دارند مورد استفاده قرار می گیرد. حرارت این دیگ بخار 3000 کیلوگرم تا 10000 کیلوگرم در ساعت است. حرارت لوله های آتش و بار آن 250 درجه سانتی گراد است. این برند دیگ بخار،  درتولید بخار و انتقال گرما بی نظیر است .

مقایسه دو نوع دیگ واتر تیوب و فایر تیوب

واتر تیوب ردیف فایر تیوب
آب درون لوله ها جریان دارد ۱ گازهای داغ حاصل از احتراق از داخل لوله ها عبور میکند.
برای فشارهای بالا و ظرفیتهای بالا طراحی میگردند ۲ برای فشار ها و دماهای محدود طراحی می گردد.
سرعت تولید بخار بسیار بالاست ۳ سرعت تولید بخار پایین است.
انتقال حرارت بدلیل تاثیر سیرکوله طبیعی بالاتر است ۴ سیرکوله آب ضعیف بوده بنابراین مقدار انتقال حرارت پایین می‌باشد .
کنترل کیفیت آب ورودی بسیار دقیق و پر هزینه است ۵ کیفیت آب مصرفی می تواند متغیر باشد.
در زمان انفجار نسبت به فشار آسیب کمتر و شعاع تخریب کمتری دارد ۶ در زمان انفجار شعاع تخریب  بالایی دارد.
نیاز به تکنسین های بسیار مجرب و تخصصی دارد ۷ نیاز به تکنسین و اپراتور آموزش دیده دارد.
تنشهای حرارتی بعلت انتقال حرارت بیشتر به مراتب کمتر میباشد ۸ به دلیل گردش ضعیف آب تنش های حرارتی بیشتری دارند.
عمر طولانی تری دارد ۹ عمرش نسبت به واتر تیوب کمتر است
داخل کوره کاملاً در دسترس میباشد ۱۰ بسیاری از قسمتهای داخلی غیر قابل دسترس میباشد
تغییرات در کوره و ظرفیت آسان میباشد ۱۱ تغییرات در کوره و ظرفیت ممکن نیست مگر اینکه از ظرفیت واقعی کمتر استفاده شود
قیمت بسیار بالاست ۱۲ قیمت نسبتاً ارزان می‌باشد

 

 

 

 

درج نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.